Tagi

, , ,

Składniki

200g masła

150g mąki ziemniaczanej

150g mąki z orzeszków arachidowych

2 jajka

Szczypta soli

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

60g ciemnego kakao

340g startej na grubych oczkach tarce

Polewa

1 tabliczka gorzkiej czekolady

80ml słodkiej śmietanki

garść borówek do posypania

Przepis

1. Utrzeć jajka z cukrem i solą. Dodać kwaśną śmietanę, obie mąki, ekstrakt zz wanilii, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Masło rozpuścić i letnie dodawać cieniutkim strumieniem do ciasta podczas miksowania. Na końcu dodać cukinię i wymieszać łyżką.

2. Foremkę srednicy 18cm smarujemy masłem i posypujemy startą maka orzechową. Wykładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160st naa okolo 40min lub do suchego patyczka.

3. Polewa. Do garnuszka dodajemy słodką śmietanę i połamaną czekoladę. Podgrzewamy naa małym ogniu aż się rozpuści. Polewamy od razu ostudzone ciasto. Posypać borówkami

Reklamy