Tagi

, ,

kotlety z soczewicy i pieczarek

Składniki

1 szklanka czerwonej soczewicy

1/2 kostki bulionowej

1 łyżka oliwy z oliwek

3-4 łyżki otrębów żytnich

5 dużych pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanego koperku

sól, pieprz

1 łyżka oliwy z oliwek

Etapy przygotowania

  1. Soczewicę ugotować w 2 szklankach wody, z kostką rosołową, aż cała woda odparuje.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać koperek i pokrojone  pieczarki, usmażyć aż się zarumienią. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. W misce wymieszać soczewicę, pieczarki i otręby. Rozgrzać patelnię z oliwą. Uformować kulki, spłaszczyć i usmażyć na złoto z obu stron.

 

Reklamy