Tagi

, , ,

cynamonowe paczki z jablkami

Składniki

1/2 szklanki ciepłego mleka lub słodkiej śmietany

1 saszetka suszonych drożdży

3 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki cukru

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu

2 jajka

60g masła

Jabłka

1kg kwaskowych jabłek (jeśli macie słodkie proponuje dodać sok z cytryny)

3 łyżki masła

2 łyżeczki cynamonu

cukier do smaku

Lukier

1/3 szklanki mleka

cukier puder

Etapy przygotowania

  1. Do miski dodajemy mleko, cukier, drożdże i odstawiamy na 5min. Dodajemy mąkę, sól, cynamon, jajka i masło w temperaturze pokojowej (ewentualnie roztopione i schłodzone masło). Zagniatamy ciasto jeśli potrzeba dodajemy mąkę. Formujemy kulę i zostawiamy przykrytą ściereczką w ciepłym miejsce na 1-2h (aż ciasto wyrośnie).
  2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewam masło i dodajemy jabłka i cynamon. Jeśli trzeba podlewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odparowujemy wodę. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 1,5cm. Wykładamy jabłka. Zwijamy jak roladę, a następnie zwijamy roladę w ślimaka. Znowu wałkujemy na grubość 1,5cm. Nie przejmujcie się jeśli jabłka będą wam wypadać. Potnijcie na kwadraty 6cm  złóżcie rogi ze sobą i zostawcie do wyrośnięcia.
  4. Rozgrzewamy olej i smażymy pączki na złoto z obu stron.
  5. Do mleka dodajemy tyle cukru pudru aż powstanie nam lukier dość gęsty, ale żeby dało się go polać po pączkach.
  6. Upieczone pączki układamy na papierowym ręczniku na 5min, a następnie polewamy lukrem.
Reklamy