Tagi
Składniki
4 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
około 2 szklanki kefiru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka czarnuszki
Etapy przygotowania
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy kefir, sól, sodę i ocet. Mieszamy, zagniatamy, może się delikatnie lepić do rąk.
- Uformować kulę. Formę 20cm posmarować oliwą, włożyć ciasto i spłaszczyć. Naciąć na górze, posypać czarnuszką. Piec w nagrzanym do 200st piekarniku przez około 40min.
amatorka domowego pieczywa said:
Ostatnio przeglądam wiele przepisów na chleb, ale takiego jeszcze nie widziałam. Twój wygląda jak prawdziwe, domowe pieczywo : ) Jestem bardzo ciekawa jego smaku, bo prezentuje się dość konkretnie, a przede wszystkim zdrowo! Wszelkie sklepowe wyroby „chlebopodobne” nie umywają się do takiego chlebka bez śladu barwników i konserwantów. No i co ważne, przepis jest bardzo prosty i szybki, więc mogą go wypróbować nawet ci, którzy cierpią na chroniczny brak czasu i umiejętności kulinarnych, pozdrawiam!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
gosienka said:
Jest to konkretny chleb, nie jest napuszony jak dzisiejsze pieczywo i nie trzeba go zabarwiać karmelem bo jest naturalnie ciemny. Jest też o wiele bardziej sycący. Ja jem go od razu po wyjęciu z piekarnika bo tak smakuje najlepiej, po prostu odrywam od niego ćwiartkę 🙂
Próbując go trzeba się otworzyć na nowy smak bo jest on zupełnie inny niż ze sklepu.
Jeśli macie więcej czasu to polecam chleb na zakwasie również żytni https://odkuchniinietylko.files.wordpress.com/2014/11/chleb-c5bcytni-na-zakwasie-c5bcytnim1.jpg
PolubieniePolubienie
wkuchninadeser said:
Chlebki na sodzie są także smaczne od tych tradycyjnych pieczonych na drożdżach. Ja także często je piekę 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba