Tagi

, , , , ,

pieczone jablka

Składniki

2 jabłka (u mnie szampion)

4 łyżki białego wina (opcjonalnie)

3/4 szklanki wiórek kokosowych

3 suszone figi moczone w wodzie przez 2h

serek mascarpone (opcjonalnie)

Etapy przygotowania

  1. Jabłka myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy gniazdo nasienne. układamy połówki na blaszce lub patelni żeliwnej. Polewamy po wierzchu winem. Pieczemy w piekarniku nagranym do 180st do miękkości (około 20 min, sprawdzam widelce w międzyczasie).
  2. Wiórki i figi mielimy w misie blendera. Wyjmujemy upieczone jabłka nakładamy masę kokosową na wierzch za pomocą łyżki i zapiekamy w piekarniku do złotego koloru.
  3. Podajemy gorące z serkiem mascarpone.

pieczone jablka 2

 

Reklamy