Tagi
Składniki
1 łyżka oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
100ml białego wina
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/4 ostrej papryczki (u mnie suszona)
sól, pieprz
100g kaszy jaglanej
około 400ml rosołu
1 duży burak
20g masła
40g sera ostrego
1 łyżeczka octu z czerwonego wina
1 filet z miruny
sok z cytryny
sól
tymianek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy
Etapy przygotowania
- Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie razem z rozmaynem i posiekaną papryką. Dodajemy kaszę i smażymy przez kolejną minutę.
- Dodajemy wino i zostawiamy na ogniu aż wyparuje. Dolewamy rosół.
- Obieramy buraka i ścieramy na tarce. Dodajemy do kaszy. Gotujemy aż kasza wchłonie prawie cały rosół i będzie ugotowana al dente.
- Dodajemy masło i starty ser. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem. Podajemy od razu.
- Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą,tymiankem i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy na oliwie na złoto.