Tagi

, , ,

risotto z kaszy jaglanej z buraczkami i czosnkowa miruna

Składniki

1 łyżka oliwy

1 cebula

1 ząbek czosnku

100ml białego wina

1/2 łyżeczki rozmarynu

1/4 ostrej papryczki (u mnie suszona)

sól, pieprz

100g kaszy jaglanej

około 400ml rosołu

1 duży burak

20g masła

40g sera ostrego

1 łyżeczka octu z czerwonego wina

1 filet z miruny

sok z cytryny

sól

tymianek

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka oliwy

Etapy przygotowania

  1. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie razem z rozmaynem i posiekaną papryką. Dodajemy kaszę i smażymy przez kolejną minutę.
  2. Dodajemy wino i zostawiamy na ogniu aż wyparuje. Dolewamy rosół.
  3. Obieramy buraka i ścieramy na tarce. Dodajemy do kaszy. Gotujemy aż kasza wchłonie prawie cały rosół i będzie ugotowana al dente.
  4. Dodajemy masło i starty ser. Przyprawiamy solą, pieprzem  i octem. Podajemy od razu.
  5. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą,tymiankem i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy na oliwie na złoto.