Tagi

, , ,

Zupa fasolowa

Składniki

1 szklanka fasoli

1 duża marchew

3 ziemniaki

1 pietruszka

kawałek selera

5cm pora

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

sól, pieprz

1-2 łyżki majeranku

1 listek laurowy

2 ziela angielskie

Etapy przygotowania

1. Fasolę namoczyć w wodzie na noc. Odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości.

2 W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojone warzywa, fasolkę z resztkami wody w której się gotowała i dolewamy tyle wody aż przykryje warzywa. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy aż warzywa zmiękną, ale uwaga aby ich nie rozgotować. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy majeranek.

Reklamy