Tagi

, ,

orzotto z pieczarkami

Składniki

1/2 szklanki kaszy pęczak

5 pieczarek

1 cebula

1 ząbek czosnku

1/2 szklanki białego wina (można użyć bulion)

1 szklanka bulionu

1/4 szklanki startego parmezanu

sól, pieprz

1 łyżka oliwy z oliwek

Etapy przygotowania

1. W garnuszku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy około 5min.

2. Kaszę płuczemy pod bierzącą wodą, odsączamy i dodajemy do smażących się pieczarek. Mieszamy i wlewamy wino i bulion. Gotujemy do miękkości mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolewamy więcej bulionu.

3. Dodajemy starty parmezan i przyprawiamy solą i pieprzem.