Składniki
1/2 szklanki kaszy pęczak
5 pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki białego wina (można użyć bulion)
1 szklanka bulionu
1/4 szklanki startego parmezanu
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
Etapy przygotowania
1. W garnuszku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy około 5min.
2. Kaszę płuczemy pod bierzącą wodą, odsączamy i dodajemy do smażących się pieczarek. Mieszamy i wlewamy wino i bulion. Gotujemy do miękkości mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolewamy więcej bulionu.
3. Dodajemy starty parmezan i przyprawiamy solą i pieprzem.
foodmania said:
świetne risotto!
PolubieniePolubienie
gosienka said:
Peczak swietnie sie sprawuje w takiej formie takze polecam
PolubieniePolubienie
Ina said:
Risotto jest z ryżu. To jest orzotto. To tak jak mówić na sos boloński „spaghetti”.
PolubieniePolubienie
gosienka said:
Witam, nie wiedziałam, że jest konkretna nazwa na takie danie. Dziękuję zaraz zmieniam nazwę 🙂
PolubieniePolubienie