Tagi

ciasto z likierem Sheridan's

Składniki

Ciasto

4 jajka

szczypta soli

1/2 szklanki cukru (najlepiej brazowy)

1/2 szklanki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

5 łyżek maku

kilka kropel olejku śmietankowego

Krem Sheridan’s

5 łyżek likieru Sheridan’s (tylko ciemna strona) (ewentualnie 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej)

1 łyżka żelatyny

250g serka mascarpone 400ml śmietany 30%

4 łyżki cukru pudru

Czekolada

170ml śmietany 30%

100g gorzkiej czekolady

400g domowego dżemu z czarnej porzeczki

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka miodu

3/4 szklanki wody

Etapy przygotowania

1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier puder i miksować około 1min. Następnie, miksując na wolnych obrotach, dodawać żółtka, olejek, mąkę pszenna i ziemniaczaną, mak.

2. Blache 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Przełożyć masę i piec w temperaturze 180st przez około 20min. Przestudzić, wyjąć papier i włożyć z powrotem na blachę.

3. Sok cytryny wymieszać z wodą i miodem. Nasączyć ciasto. Na ciasto nałożyć równomiernie dżem z czarnej porzeczki.

4. Likier zagotować, zdjąć z ognia i dodać żelatyne. Mieszać do rozpuszczenia. Jeśli nie macie likieru to zagotujcie 5 łyżek wody i dodajcie do niego kawę, 1 łyżkę cukru i żelatyne.

5. Połowę śmietany ubić na sztywno. Dodać cukier puder i zmiksować. Drugą połowę śmietany zmiksować z serkiem mascarpone aż powstanie gęsta masa. Nadal miksując dodać likier z żelatyną. Dodać ubitą śmietanę i wymieszać łyżką. Masę przełożyć na ciasto posmarowane dżemem. Wygładzić i wstawić do lodówki na 2h.

6. Śmietankę podgrzać, ale nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać do całkowitego połączenia. Letnią czekoladą polać krem. Wstawić do lodówki na około 5h.

Reklamy