Tagi

, ,

Paszteciki Z Pieczarkami i Kapusta

Składniki

nadzienie do pasztecików (przepis tutaj)

1/2 kg mąki

1 1/2 łyżeczki drożdy

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

200g masła

1 szklanka mleka

2 jajka

białko jajka

mak

Etapy przygotowania

1. W garnuszku podgrzać mleko z masłem aż całkowicie się rozpuści. W misce wymieszać mąkę, drożdze, cukier, sól, jajka i dodać mleko z masłem. Zagnieść ciasto w razie potrzeby dodać mąkę lub więcej mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1h.

2. Ciasto podzielić na 4-5 części i każdą rozwałkować na grubość około 3-5mm i szerokości 15cm. Na środku, wzdłuż ciasta położyć nadzienie i zwinąć w rulon. Ostrym nożem pokroić na 4-5cm kawałki. Ułożyć na pergaminie i każdy pasztecik posmarować rozmąconym z 1 łyżką wody białkiem i posypanym odrobiną maku.

3. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30min. Piec w nagrzanym do 180st piekarniku aż się zezłocą.

Reklamy