Tagi

, , , ,

smazone sledziki z puree z dyni i surowka

Składniki

7 małych, surowych śledzi bez głowy

1 cebula

2  ząbki czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

sól, pieprz

1 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni piżmowej

1 łyżka masła

sól

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

duża garść kiszonej kapusty

1 marchewka

1/2 jabłka

1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

Etapy przygotowania

1. Dynię włożyć do rondelka zalać wodą, posolić i gotować aż będzie miękka. Dodać masło i ugnieść widelcem.

2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać śledziki i smażyć na złoty kolor. Dodać sól i pieprz.

3. Kapustę kiszoną pokroić nożem. Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce i dodać do kapusty. Jabłko zetrzeć na grubych oczkach i dodać do kapusty. Polać oliwą, dodać odrobinę pietruszki i wymieszać.

Podawać od razu po usmażeniu.

Reklamy