Tagi

, , , ,

Penne z pieczarkami i selerem naciowym w sosie smietanowo serowym

Składniki

1 szklanka ugotowanego makaronu pełnoziarnistego penne

1 mała czerwona cebulka

2 ząbki czosnku

5 dużych pieczarek

3 łodygi selera naciowego

sól, pieprz

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

1/2 szklanki słodkiej śmietany

1/2 szklanki startego sera żółtego (najlepiej ostry)

Etapy przygotowania

1. Na patelnie podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojone pieczarki i seler naciowy.

2. Smażymy około 5 min a następnie dolewamy śmietanę. Gotujemy aż trochę zgęstnieje. Zaraz przed zdjęciem dosypujemy żółty ser.

3. Pryprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy natkę pietruszki.

4. Swieżo ugotowany makaron polewamy sosem i dekorujemy listkami selera.

Reklamy