Tagi

, , ,

zapiekany baklazan z cebula pomidorami i serem Halloumi

Składniki

1 bakłażan

2 średnie pomidory

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

2 plastry sera Halloumi (opcjonalnie oscypek)

1 łyżka posiekanej pietruszki

sól, pieprz

Etapy przygotowania

1. Czosnek posiekać, cebulę pokroić w połksiężyce. Podsmażyć na złoto na 1 łyżeczce oliwy z oliwek. Dodać pokrojone pomidory i gotować około 10min. Przyprawić solą i pieprzem do smaku

2. Bakłażana przekroić na pół i podsmażyć z obu stron na 1 łyżeczce oliwy na złoty kolor. Zrobić trzy podłużne nacięcia i posolić.

3. Bakłażana połoć w żaroodpornym naczyniu i nałożyć na każdą połowkę porcje farszu.

4. Włożyć do nagrzanego do 180st piekarnika.

5. Po 10 min posypać po wierzchu pokrojonym w kostkę serem i zapiekać pod grillem kolejne 15min. Posypać pietruszką i zapiekać jeszcze 5min.

6. Podawać od razu po upieczeniu.