Tagi
Składniki (na około 12 dużych krokietów)
Ciasto naleśnikowe
3 jajka
1 litr mleka
około 350g mąki
sól do smaku
Farsz
1/2kg kapusty kiszonej
1/2kg pieczarek
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
3 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
szczypta gałki muszkatałowej
1 listek laurowy
Etapy przygotowania
Ciasto naleśnikowe
1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą mikserem i dodajemy soli do smaku.
2. Smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
Farsz
1. Kapustę odcedzamy, kroimy na drobno i gotujemy we wodzie z listkiem laurowym przez około 30min. Odcedzamy.
2. Pieczarki i cebulę siekamy (ja użyłam robota kuchennego) i smażymy na oliwie aż odparuje z nich woda.
3. Do miski dodajemy kapustę, pieczaki z cebulą, czosnek przeciśnięty przez praskę, zile i gałkę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krokiety
1. Na usmażony naleśnik nakładamy farsz i zawijamy. Podsmażamy na patelni i podajemy zaraz po usmażeniu.