Tagi

, ,

krokiety z kapusta i grzybami

Składniki (na około 12 dużych krokietów)

Ciasto naleśnikowe

3 jajka

1 litr mleka

około 350g mąki

sól do smaku

Farsz

1/2kg kapusty kiszonej

1/2kg pieczarek

1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

3 cebule

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

1/4 łyżeczki ziela angielskiego

szczypta gałki muszkatałowej

1 listek laurowy

Etapy przygotowania

Ciasto naleśnikowe

1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą mikserem i dodajemy soli do smaku.

2. Smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.

Farsz

1. Kapustę odcedzamy, kroimy na drobno i gotujemy we wodzie z listkiem laurowym przez około 30min. Odcedzamy.

2. Pieczarki i cebulę siekamy (ja użyłam robota kuchennego) i smażymy na oliwie aż odparuje z nich woda.

3. Do miski dodajemy kapustę, pieczaki z cebulą, czosnek przeciśnięty przez praskę, zile i gałkę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krokiety

1. Na usmażony naleśnik nakładamy farsz i zawijamy. Podsmażamy na patelni i podajemy zaraz po usmażeniu.

Reklamy