Tagi

, ,

omlet z kaczych jaj z duszonymi maslakami w smietanie

Składniki

2 kacze jajka lub 3 kurze

sól

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 szklanki obranych i pokrojonych maślaków

1 szklanka wody

1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

1/2 szklanki słodkiej śmietany 30%

szczypta gałki muszkatałowej

1/4 łyżeczki ziela angielskiego

sól, pieprz

2 łyżki posiekanej natki pietruszki (u mnie mrożona)

Etapy przygotowania

1. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na patelni na 1 łyżeczce oliwy. Dodajemy maślaki, wodę i dusimy pod pokrywką aż wyparuje woda. Odkrywamy dodajemy śmietankę, natkę pietruszki, gałkę i ziele gdy zgęstnieje zdejmujemy z gazu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

2. W misce rozstrzepujemy jajka za pomocą widelca (około 1 min). Solimy. Rozgrzewamy łyżeczkę oliwy na patelni i wlewamy jajka. Smażymy po jednej stronie aż jajka się zetną. Przewracamy na drugą strone i smażymy na złoto.

3. Omlet podajemy od razu po usmażeniu polany maślakami.

Reklamy