Tagi

, ,

ostre schaby

Składniki

4 plastry schabu o gr. 1cm

1 szklanka mąki kukurydzianej

2 jajka

sól, pieprz

ostra papryczka chilli

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek extra virgin

Etapy przygotowania

1. Schab rozbijamy. Solimy i pieprzymy i zostawiamy na 5min.

2. W misce mieszamy mąkę, jajka, 1/4 łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek i zmieloną lub bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli. Dodajemy tyle wody aby powstało gęste ciasto.

Uwaga ostrość musicie dostosować do swoich upodobań lepiej na początku dodać trochę i w razie potrzeby dodać wiecej.

3. Kotlety osuszamy ręcznikiem papierowym i maczamy w cieście.

4. Smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie na złoty kolor po obu stronach.