Składniki
4 plastry schabu o gr. 1cm
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 jajka
sól, pieprz
ostra papryczka chilli
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek extra virgin
Etapy przygotowania
1. Schab rozbijamy. Solimy i pieprzymy i zostawiamy na 5min.
2. W misce mieszamy mąkę, jajka, 1/4 łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek i zmieloną lub bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli. Dodajemy tyle wody aby powstało gęste ciasto.
Uwaga ostrość musicie dostosować do swoich upodobań lepiej na początku dodać trochę i w razie potrzeby dodać wiecej.
3. Kotlety osuszamy ręcznikiem papierowym i maczamy w cieście.
4. Smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie na złoty kolor po obu stronach.