Tagi

Domowy majonez

Próbowałam kilku metod i tylko ta zawsze zwieńczona jest sukcesem.

Składniki

2 żółtka jaj

250ml dobrego oleju

sól, pieprz do smaku

1 łyżka octu (u mnie winny)

1 łyżeczka musztardy

Etapy przygotowania

1. Do wysokiego naczynia dodajemy żółtka, musztardę, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu i 1/2 łyżeczki soli. Miksujemy mikserem aż wszystko sie połączy.

2. Olej na poczatku należy dodawać po kropelce i zanim dodamy następną długo miksować (około 40s). Jak już zacznie nam ładnie gęstnieć dodajemy ocet i znowu miksujemy. Po pewnym czasie możemy zacząć dolewać olej cienkim strugiem.

3. Nie przerywamy miksowania aż dodamy cały olej. Im wiecej oleju tym będzie gęstszy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, musztardą i octem.

Reklamy