Tagi

, ,

Domowy ketchup

Składniki

4kg pomidorów (najlepiej śliwkowych)

3 jabłka

7 dużych cebul

3 papryki

2 duże marchewki

1 pietruszka

1/4 selera

1 1/2 główki czosnku

10 łyżek cukru

50ml octu jabłkowego

4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

1/4 łyżeczki zmielonych goździków

3 liście laurowe

4 łyżeczki soli

3/4 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki gorczycy

1 łyżeczka ostrej papryki

3 łyżeczki słodkiej papryki

Etapy przygotowania

1. Pomidory, marchewkę, pietruszkę, cebulę, paprykę, jabłka i seler pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Czosnek obrać i również dodać do garnka. Dorzucić liście laurowe i gotować na małym ogniu przez około 2h.

2. Za pomocą blendera wszystko zetrzeć na gładką masę. Przelać przez gęste sito. Wlać do garnka razem ze wszystkimi przyprawami, oliwą i octem. Gotować aż uzyskamy pożądaną gęstość. Pamiętajcie gdy ketchup ostygnie to stanie się gęściejszy.

3. Zaraz po zdjęciu z gazu przelać do słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem na 5min. Jeśli jakiś by się nie zamknął możemy go parę minut pogotować w garnku. Na dno położyć bawełnianą ściereczkę na niej ustawić słoiczki. Woda ma sięgać do 3/4 wysokośći, gotować około 15min. Mnie wyszło 16 słoiczków po 190ml.

Domowy ketchup 2

Reklamy